…Kürdistan Devriminin Yolu, 1978 yazında Diyarbakır’da yazıldı. Diyarbakır yaz sıcağının, Hilvan’da kitleselleşen ve şiddetlenen mücadele ateşinin, Kürdistan’ın her tarafından partileşmeye doğru ilerleyen devrimci hareketin sorumluluğunun izlerini satırlarında taşıdı. Partileşme ve Kürdistan ulusal kurtuluş mücadelesini geliştirme konusunda taşınan yüksek sorumluluğun belgesi oldu.
Kürdistan Devriminin Yolu, 10 yıllık teorik ve siyasal birikimin ve sağlanan formasyonun bir ürünü olarak ortaya çıktı. PKK gruplaşmasının beş yıl boyunca geliştirdiği ve Kürdistan’ın her tarafında propaganda ettiği teorik ve siyasal görüşlerin sistemli bir biçimde yazıya dökülmesiydi.
Kürdistan Devriminin Yolu, Program’la birlikte PKK kuruluşunu hazırlayan temel belgeydi. PKK kuruluşu için devrimci harekete sunulan bir rapor niteliğindeydi. Kürdistan’ın bütün bölgelerinde hızla dağıtıldı. Devrimci topluluklar içinde yoğun olarak incelendi ve tartışıldı. PKK gruplaşması içinde sadece sağlam bir ideolojik birliğin yaratılmasını sağlamakla kalmadı, aynı zamanda muazzam bir ideolojik gelişmeye ve buna bağlı olarak pratik mücadelenin gelişmesine yol açtı. Bu temelde yürütülen yoğun çalışmalarla PKK’nin resmen kuruluşu, Kürdistan işçi sınıfının ve emekçi halkının devrimci partisinin yaratılması hazırlandı. Kürdistan Devriminin Yolu, Program ve Tüzük ile birlikte, 26-27 Kasım 1978’de Lice’ye bağlı Fis Köyü’nde toplanan PKK Kuruluş Kongresi’nin temel belgesiydi. Tabandan yürütülen tartışmalar sonucunda bu toplantıda PKK’nin temel görüşleri, PKK Manifestosu olarak benimsendi. Zaten yazarı tarafından da, “Kürdistan proleter devrimcileri için bir Manifesto” olarak tanımlanmıştı.
Kürdistan Devriminin Yolu yazıldığı sırada, PKK gruplaşmasının elinde yalnızca program vardı. Bir yıl önce hazırlanmış olan taslak program bütün bölgelerdeki devrimcilere sunulmuştu ve yoğun olarak incelenip tartışılıyordu. Diğer bazı yazılı çalışmalar bütünüyle tamamlanamamış ve incelemeleri için dağıtılamamıştı. Böyle bir ortamda hazırlanan Kürdistan Devriminin Yolu broşürü, yazarı tarafından, “Siyasi programımızın da ilk ciddi ve toplu bir açıklanmasıdır” cümlesiyle ifade edildi.
Sınıflı toplum ve sömürgecilik tarihine ilişkin özlü ve sistemli formülasyonlarıyla, devrim ve sosyalizm olgusuna ilişkin bağımsız, yaratıcı, sorumlu ve seviyeli yaklaşımıyla, Kürdistan tarihinin temel dönemeçlerine ilişkin ortaya koyduğu doğru tespitler ve çizdiği tarihsel çerçeveyle, 1970’ler Kürdistan’ının ekonomik, sosyal, siyasal, askeri ve kültürel durumuna ilişkin yaptığı sistemli ve gerçekçi analizlerle, Kürdistan devriminin özellikleri, hedefleri, görevleri, stratejisi, taktiği, Ortadoğu ve dünya devrimi içindeki rolü üzerine yaptığı doğru ve açık belirlemelerle Kürdistan ve Kürdistan toplumu için yepyeni bir gelecek çizen Kürdistan Devriminin Yolu, sistemli bir ilkeler bütünlüğünden oluşan geniş bir program niteliğindedir…
Full Screen