…Örgüt; genel anlamıyla insanların belirli bir amaç veya amaçlar için, belli kurallar ve ilkeler çerçevesinde sistemli bir biçimde birlikte çalışması olarak tanımlanabilir. Elbette örgüt insanlardan oluşur. Bir insan yalnız başına örgüt olmaz. Buna karşılık insanın kendisini örgütlemesinden ve yaşamını örgütlü hale getirmesinden söz edebiliriz. Örgüt olabilmek için ikiden fazla insanın bir araya gelmesi gerekli görülür. Yine her örgütte amaç vardır; kısa veya uzun vadeli, bir veya birden çok amacın bulunması gerekir. Amaçsız örgüt olmaz. Belirlenen amaca ulaşmak için yapılacak işlerde, çalışanların bağlı oldukları bazı kurallara, ilkelere ve bir sisteme gereksinim duyulur. Bütün bunlar bir örgütü oluşturur.
Günümüz dünyasında örgüt ve örgütlenme düzeyi çok ileri bir noktaya ulaşmış bulunuyor. Fakat insanlık genel anlamda bir örgütlülüğü ifade ediyor. Günümüzde bu örgütlülük çok bilinçli ve oldukça ileri bir düzeyi kazanmış olsa da, insanlık tarihi aynı zamanda böyle bir örgütlülüğün her düzeyde gelişme tarihi olarak tanımlanabilir.
İlk insanlar da kendilerini yaşatacak imkânları yaratmak için birlikte hareket ediyorlardı ve bu da bir tür örgütlülüğü ifade ediyordu. Amaçları ya bir şeyler bulmak ya da bir şey avlamak, yani bir şeyler elde etmekti. Önlerine koydukları amaçlarına ulaşmak için, yapacakları işin özelliklerine göre kendileri için kural ve tarz oluşturuyorlardı. Av seferleri ve düzenleri buna örnek olarak gösterilebilir. Yapılan kazılarda buna ilişkin bulgular açığa çıkartılmaktadır. Bu da bir tür örgütlülüktür.
…PKK deneyimi önemli bir deneyimdir. Bunun uluslararası sosyalist hareketin partileşmesi açısından dikkate alınması gereken yanları, özellikleri ve değerlendirilmesi gereken yönleri vardır; yine Kürdistan’da Kürt toplumunun partileştirilmesi ve parti örgütlerinin geliştirilmesi açısından PKK deneyiminden çıkarılacak çok büyük dersler vardır. Şöyle denilebilir: Bütün örgütsel dinamikleri parçalanmış, atomlarına kadar dağıtılmış, üzerinde her bakımdan hükümranlık kurularak ulusal yok oluş sürecine sokulmuş bir toplumda, ulusal dirilişi yaratan ve demokratik yaşamın yolunu açan bir örgütlenme olarak, PKK birçok yönüyle çok ciddi bir deneyim birikimini ortaya çıkardı. Kürdistan ve Kürt toplumunun gelişimi için temel özellikleri yarattı. Kürt toplumu içindeki partileşmeler eğer gerçek bir partileşme olacaksa ve 21 toplumda bir yer edinecekse, bundan sonra böyle bir partileşme deneyimi üzerinde gelişecektir…
Full Screen