…İzafiyet teorisinin mimarı Einstein, güneşin yüzeyinde beliren bir siyah noktanın dünyadaki gözlemci tarafından fark edilmesi için ışık hızının kat etmesi gereken mesafe süresi olan sekiz dakikanın geçmesi gerektiğine dikkat çekiyor ve hemen soruyor: Bu olayın zamanı hakkında edinilen bilginin doğruluğundan emin olmak için ne yapmak gerekir?
Yanıtı da kendisi veriyor: Güneşte saat 1’de gerçekleşen olay, dünyada saat 1:8’de gerçekleşmiştir ve bu önermelerin her ikisi de doğrudur.
Demek ki bir olguyu ele alıp değerlendirirken, gerçekleştiği mekan ile gözlemcinin mekanı arasındaki ilişkiyi göz ardı ederek sonuca ulaşmak, yanıltıcı olacaktır.
Gözlem alanımız, kadınlar; mevcut erkek ege- menlikli sistemin dışına çıkarak yeni bir sistem yaratma mücadelesindeki kadınlar. Beş bin yıllık uygarlık sisteminin duyargalarımız üzerinde oluşturduğu filtre ile dış dünyayı algılıyoruz. Bu filtre bazı görüntüleri tamamen emerek zihne ulaşmasına hiçbir biçimde izin vermezken, bazılarını da kısmen emerek ve kısmen geçirerek bize ulaşmasına izin vermekte. Yaşımız, mesleğimiz, öğrenim düzeyimiz, büyüdüğümüz çevrenin bizde yarattığı değer yargıları veya kişisel alışkan- lıklarımız ne olursa olsun, bizi dış dünyadan yalıtan bu araçtan kurtulmayı başarmış değiliz. Oysa ki, bu algılayış biçiminin biraz ötesine çıkmayı başardık mı, olguyu daha net görebileceğiz.
Full Screen